Bekijk online versie | Voeg toe aan uw adresboek
Nieuwsbrief Pensioen in Zicht 29 januari 2015
Terugblikken op je loopbaankeuzes hoort bij goed afscheid nemen
Vast onderdeel van de cursus is de balans opmaken van al die jaren betaalde arbeid. Wat heeft het je opgeleverd? Dat is vaak veel meer dan alleen een salaris en je pensioen. Denk aan sociale contacten, uitdaging en zelfontplooiing. En wat heeft het gekost? ‘Veel vrije tijd’ is een veelgehoorde opmerking, maar ook stress, conflicten en bureaucratie. Is het de moeite waard geweest? Kun je je werkzame leven met een goed gevoel afsluiten? Ben je tevreden over de keuzes die je hebt gemaakt? Je bewust zijn van de winst én je verlies nemen helpt om ruimte te creëren voor toekomst. En dat is waar het om gaat in de cursus Pensioen in Zicht.

Theo Baas nam in december deel aan de cursus Pensioen in Zicht voor singles. We hebben hem gevraagd om zijn verhaal over zijn loopbaankeuzes op papier te zetten. Hij kijkt met een positief gevoel terug op zijn 45 arbeidzame jaren. Niet voor niets kijkt hij nog steeds regelmatig naar vogels vanuit het huisje-op-palen in de Waddenzee, de plek waar het ooit begon. 
[Lees verder]
Bewegen, bewegen, bewegen
We weten het allemaal: bewegen is gezond. Toch zit er vaak een verschil tussen weten en doen. We zijn zo gewend om (te) veel te zitten. Ook in onze cursussen Pensioen in Zicht betrappen we onszelf daarop. Oké, we hebben de wandelweek in Zuid-Limburg. En ik elke cursus zit wel een natuurwandeling, fietstocht of yogales. Maar te veel dagdelen brengen we zittend door.

Voor het komende jaar hebben we onszelf als doel gesteld om meer beweging in onze cursussen te brengen. We willen de daad bij het woord voeren. Dat kan door ’s morgens te beginnen met een warming up, door halverwege de ochtend even lekker te dansen op een gouwe ouwe van de Stones of door even een frisse neus te halen met een korte powerwalk.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst steeds meer wat de winst van bewegen kan zijn. Twee voorbeelden daarvan willen we u niet onthouden:

Het effect van wandelen op de creatief denken, een onderzoek van de Stanford University [Lees verder]

Laat je hersenen niet zitten, het boek van Prof. Erik Scherder [Lees verder]


Deelnemers aan het woord
Verhalen van deelnemers over de cursus Pensioen in Zicht 

Regelmatig sturen deelnemers ons hun ervaringen met de cursus Pensioen in Zicht toe. U kunt al die verhalen lezen op onze website. Hier een bloemlezing van enkele deelnemers van het afgelopen jaar. 
[Lees verder]

Wat levert dat nou op, zo’n PIZ-cursus?
Deze vraag krijgen we regelmatig gesteld, zowel van potentiële deelnemers als van HRM-adviseurs of managers. Uit ervaring weten we dat het zo’n half tot twee jaar duurt, voordat gepensioneerden een nieuwe balans vinden. Veel mensen realiseren zich niet hoe ingrijpend en veelomvattend de veranderingen zijn. Denk aan sociale contacten, zingeving, nieuwe uitdagingen, financiën, gezondheid en hernieuwde afstemming met je partner Redenen genoeg dus om stil te staan bij zo’n grote verandering.

De meerwaarde van een cursus zal voor elke deelnemer ander zijn. Iedereen komt met zijn eigen vragen binnen en gaat met eigen inzichten naar huis. Die inzichten kunnen op veel terreinen liggen, zoals:
  • Ik snap nu dat ik goed afscheid moet nemen;
  • Ik mag de tijd nemen om m’n leven weer in balans te krijgen;
  • Als ik stop, betekent dat ook dat er in onze relatie iets verandert;
  • Ik besef nu dat ik op zoek moet naar een nieuwe betekenisvolle invulling;
  • Ik zal zelf initiatief moeten nemen…of juist mijn grenzen aan moeten geven.
Han en Ceciel vertellen openhartig dat het stoppen van Han een tijd lang de nodige spanningen met zich meebracht. [Lees verder] wat Han en Ceciel aan de cursus hebben gehad.

Maar ook voor u als werkgever heeft de cursus Pensioen in Zicht meerwaarde.
[Lees verder] waarom goed afscheid nemen ook voor u als werkgever belangrijk is.
Stavoor opgenomen in Louwsma Beheer Groep
Stavoor B.V. is met ingang van 1 januari 2015 opgenomen in de Louwsma Beheer Groep te Bakkeveen.

Stavoor blijft zelfstandig opereren, maar kan haar dienstenaanbod op de diverse werkterreinen uitbreiden met de expertise van de Louwsma Beheer Groep.
[Lees verder]
Uitnodiging voorlichting over Pensioen in Zicht
Donderdag 9 april in Utrecht en Vollenhove

Stopt u binnenkort met werken en overweegt u om, al dan niet samen met uw partner, mee te doen aan een cursus Pensioen in Zicht? Heeft u al besloten om u in te schrijven voor een PIZ-cursus, maar twijfelt u nog welk programma en welke locatie het beste bij u passen? Of bent u HR-medewerker of leidinggevende en wilt u een goed beeld hebben van wat zo’n cursus inhoudt? Dan bent u (en uw partner) van harte welkom op een van onze voorlichtingsbijeenkomsten.

Dinsdag 9 april 2015

van 10.00 - 12.00 uur
Driebergen - Cultuur en Congrescentrum Antropia (naast station Driebergen)
Vollenhove (Overijssel) - Landgoed Oldruitenborgh

Deelname is gratis
[Lees verder]
Aanmelden | Doorsturen Medezeggenschap Vrijwilligers
Afmelden | Gegevens wijzigen Duurzame ontwikkeling Re-integratie
© Stavoor 2001 - 2014Privacy Pensioen in zicht Inburgering en taal