Bekijk online versie | Voeg toe aan uw adresboek
Nieuwsbrief Pensioen in Zicht 28 november 2013
Veel variatie, nieuw hotel op de Veluwe
Aanbod Pensioen in Zicht 2014
De nieuwe brochure met ons aanbod voor 2014 is uit. In de brochure en op onze website kunt u een keuze maken uit een grote variatie aan accommodaties en programma’s.
U kunt kiezen voor een 3- of een 5-daagse cursus in Nederland of in Frankrijk, voor wandelen of varen, voor strand en duinen of Limburgse heuvels, voor een workshop fotografie of voor financiële informatie, voor een fietstocht of een fluisterboot. Volop keuze dus.
[Lees verder]
Artikel afbeelding
Levenslang sociaal DNA
Interview met Mieke van Laanen 
Bijna 40 jaar heeft Mieke van Laanen gewerkt bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ze had nog best een poosje door willen werken. Er staan zo veel veranderingen op stapel, waar ze graag een bijdrage aan wil leveren. De gemeente krijgt veel nieuwe taken rond de AWBZ, de jeugdzorg, de WMO en participatie op haar bordje. Onder de titel Sociaal DNA ‘De nieuwe Aanpak’ gaat Den Bosch deze uitdagingen te lijf. Mieke gelooft erin dat de gemeente het beste de regierol kan houden, omdat niemand dat beter kan. De gemeente-ambtenaren op sociale zaken en onderwijs hebben een brede kennis van wet- en regelgeving in huis. Ze voelt de kriebels en ambitie om haar bijdrage tel leveren. Maar het is voorbij, loslaten……met pijn in het hart.
[Lees verder]

Zo blijf je vrolijk na je pensionering
Zes tips van voorzitter
Trimbos-instituut Jan Walburg
 
De kans is best groot dat je na je pensionering nog zo’n twintig tot vijfentwintig goede gezonde jaren voor de boeg hebt. Hoe maak je daar nou een leuke tijd van? Zes adviezen van Jan Walburg, voorzitter Raad van Bestuur bij Trimbos-instituut en schrijver van het boek ‘Jong van geest’.

 1. Zoek je geluk niet alleen in ontspanning
Keer op keer maken we de vergissing te denken dat ontspanning, vakantie en weekenden weg ons gelukkig maken. Maar het is juist ontwikkeling, betekenisvol werk en je inzetten voor anderen wat ons duurzaam gelukkig maakt en jong houdt. Welke leeftijd je ook hebt, blijf jezelf afvragen: wat is belangrijk voor mij? Wat is mijn doel? Wat wil ik ontwikkelen? Wat ga ik met mijn tijd doen?
[Lees verder]

Hoe vermijd je de valkuilen van het pensioen?  
Stavoor Pensioen in Zicht in de pers
Onderstaand artikel heeft in een aantal regionale kranten gestaan.


Daags na de cursus Pensioen in Zicht staat Joukje van Linde voor haar kledingkast. Een fraaie collectie van jurken en jasjes staart haar aan. “Wat moet ik met al die mooie kleding?” vraagt ze zich af. “Voor mijn werk kleedde ik me altijd met zorg. Als voorzitter van de ondernemingsraad had ik vaak overleg met de directie en met andere leidinggevenden. Ik houd ervan om dan goed voor de dag te komen. Nu ik met pensioen ga houdt dat op. Die hele garderobe is nutteloos voor deze nieuwe levensfase.” Dit doet even pijn, want Van Linde houdt van mooie kleding en nu valt er een reden weg om van tijd tot tijd eens goed te shoppen. Maar de pijn gaat iets dieper.

[Lees verder]
Mooie ontmoetingen van Terschelling tot Santiago
Een pelgrimstocht als overgangsritueel
Hieronder zijn verhaal:
Hans Peter Breeuwsma volgde in september alleen de vijfdaagse cursus Pensioen in Zicht op Terschelling. Zijn vrouw kon zich niet vrij maken van het werk. Kort daarna begon hij aan zijn camino naar Santiago de Compostella. Terug in Nederland bracht hij zijn medegroepsgenoten van de PIZ-cursus op de hoogte van zijn belevenissen en ervaringen.
 

Beste mensen,
Hopelijk gaat het met jullie goed.
Misschien zijn jullie (een beetje) benieuwd of ik de  aangekondigde Camino naar Santiago de Compostella inderdaad heb gelopen. Ja hoor, ik ben nu paar weken terug en geniet nog bijna dagelijks na. Het was één vijf weken lang durend avontuur. Een paar weken na de Pensioen in Zicht week ben ik vertrokken. 
[Lees verder]

Pensioen als eindeloze vakantie, dat werkt niet
Op cursus voor je pensioen?

Stavoor Pensioen in Zicht in de pers
Onderstaand artikel verscheen in het blad van Appolaris, de pensioenbeheerder van de apothekers.

AIs met pensioen gaan zo ingewikkeld dat je er voor op cursus moet? Je zou het zeggen als je kijkt naar het forse aanbod in meerdaagse cursussen waarmee aankomend gepensioneerden zich kunnen voorbereiden op hun nieuwe levensfase. Wat leer je op zo'n cursus? En wat zijn de grootste valkuilen als je met pensioen gaat?

Het is pauze tijdens een pensioen-in-zicht cursus van trainingsinstituut SBI. We zitten in een zaaltje van een familiehotel in Bergen aan Zee. De pakweg twintig deelnemers zijn even aan het uitwaaien op het strand. Straks schuiven ze aan voor het diner. Echtparen zijn het merendeels. De man of vrouw gaat met pensioen, en de partner mag mee op cursus. De werkgever betaalt.
[Lees verder]

Presenteer je leeftijd als pluspunt
Tips voor oudere sollicitanten

Steeds meer 60+ers gaan, nadat ze gestopt zijn met werken, opnieuw op zoek naar een betaalde baan. De arbeidsparticipatie onder 65-plussers is de afgelopen 8 jaar meer dan verdubbeld. De motieven kunnen zeer uitlopend zijn: centje bijverdienen, nog ambitieus zijn, je kwaliteiten in blijven zetten of een rol blijven spelen in de maatschappij. De algehele tendens is dat solliciteren na je 55e geen zin meer heeft; niemand zit in deze crisis te wachten op die oudjes. Ann Brenoff laat in onderstaand artikel zien dat je zelf veel kunt doen om succesvol te solliciteren.
[Lees verder]
Turning 65
Markante 65-jarige vrouwen op de foto

Turning 65
is een fotoboek met 65 markante portretten van 65-jarige vrouwen, verrijkt met hun openhartige verhalen. De vrouwen komen uit alle delen van Nederland en hebben verschillende culturele achtergronden.

De vrouwen vertellen over hun belangrijkste keerpunten; momenten die zo ingrijpend waren dat ze de loop van hun leven hebben beïnvloed. De verhalen schetsen een tijdsbeeld van vrouwenlevens na de Tweede Wereldoorlog. 
[Lees verder]
Aanmelden | Doorsturen Medezeggenschap Vrijwilligers
Afmelden | Gegevens wijzigen Duurzame ontwikkeling Re-integratie
© Stavoor 2001 - 2014Privacy Pensioen in zicht Inburgering en taal